Trykkbølgebehandling

/Trykkbølgebehandling
Trykkbølgebehandling2018-11-19T18:42:05+00:00

Trykkbølgebehandling

Radial trykkbølgebehandling (ESWT) er en fysikalsk behandling som brukes ved langvarige seneplager og smertetilstander i muskel-/skjelettsystemet. Behandlingen består av å sende en rekke høyenergi-lydbølger inn i skadet vev. Dette er med på å sette i gang tilhelingsprosessen og legge til rette for at kroppen kan legge ned friskt vev.

Hva kan behandles med trykkbølger?
Trykkbølgebehandling brukes mest på seneplager og smerter i skulder, albue, hofte, kne, Akilles-sen og fotsåle. Tilstandene oppstår ofte som følge av over- og/eller feilbelastning over tid.

De vanligste plagene vi behandler er:
Skulder: Kalkskulder og supraspinatus-tendinose
Hofte: Trochanter-tendinose
Albue: Tennisalbue, musearm og golf-albue.
Kne: Jumper’s knee/hopperkne og runner’s knee/løpekne
Legg: Akilles-tendinose og beinhinnebetennelse.
Fot: Plantar fascitt.

Hvordan foregår behandlingen?
Du vil først få en grundig undersøkelse av en terapeut. Basert på funnene fra den kliniske undersøkelsen, vil trykkbølgen bli applisert på det skadede området. Selve behandlingen er rask, og tar fra 4 til 8 minutter. Behandlingen kan føles ubehagelig, men det er sjelden nødvendig med smertestillende etterpå. Den har ingen bivirkninger, men hard fysisk aktivitet av det behandlede området skal unngås i 48 timer etter behandling.

Hvor ofte og hvor mange behandlinger er nødvendig?
Behandlingen utføres 1 gang i uken og det er vanlig å oppnå smertelindring i løpet av 3 behandlinger. Man har som oftest 3-5 behandlinger, og den gjøres i kombinasjon med annen naprapat- eller annen behandler.

Kontraindikasjoner og ting du bør ta hensyn til:

  • Hjerte og sirkulasjonsforstyrrelser
  • Graviditet eller kreft
  • Sterke blodfortynnende medisiner
  • Ingen kortisoninjeksjon senere enn 2 uker før behandling

Etter behandling
Etter behandling anbefaler vi at man ikke utsetter det behandlede området for store belastninger eller intensiv aktivitet de neste 48 timene. Dette er også særlig viktig hvis man opplever smertereduksjon eller blir helt smertefri etter behandling. Dette er for at kroppen trenger tid til å reparere skaden og oppnå full funksjon, før området blir belastet igjen.
Det er ikke alltid effekten av behandlingen kommer med en gang, ofte er det slik at den maksimale effekten ikke oppnås før etter 14 dager til 2-3 måneder etter avsluttet behandling. Forskning har vist at det er rester av regenereringsprosesser i vevet etter behandlingen opp mot 6 måneder etter avsluttet behandling. Dette er trolig noe av grunnen til at man ser effekt i etterkant av behandling samt at effekten vedvarer.